Categorii
Ritualuri

Ordinea din viața noastră

Societatea noastră ridică în slăvi îndeplinirea dorințelor prin orice mijloace, trezește atât de mult poftele, încât a dori și a consuma au devenit sinonime cu a trăi. Spațiul nostru mental este în mod constant ocupat de publicitate și de alte artificii care stârnesc o multitudine de dorințe artificiale. Arta de a-și odihni mintea și de a o elibera de orice griji sau preocupări constituie, probabil, unul dintre secretele energiei pe care o manifestă oamenii cu adevarat …

În sesiunile de coaching deseori analizăm cu clienții situația de a “nu avea timp suficient” faptul că se simt depășiți de situație, stresați și obosiți. Printre concluzii identificăm că o viață prea agitată, haotică, plină de activități (uneori inutile), neorganizată, neprioritizată îi face să se simtă depășiți de situație. Prin urmare, să aranjezi lucrurile de viața ta, să prioritizezi activitățile pe care le desfășori, să elimini activitățile care nu îți sunt utile, înseamnă să câștigi timp pentru tine și pentru cei dragi ție.

Să învățăm cum să trăim ordonat și rațional, să găsim moduri de a ne aranja lucrurile astfel încât să găsim totul repede și ușor economisind gesturile, timpul și efortul fizic, pentru ca viața să devină deopotrivă funcțională și rațională, înseamnă să trăiești o viață tihnită și echilbrată.

Așadar, ordinea este într-adevar o valoare certă.

Micile detalii cotidiene, de exemplu, când ai nevoie de o felicitare pentru o onomastică, să cauți cheile, să scotocești într-un sertar … toate ți se par o greutate atunci când apartamentul este plin de diverse lucruri și dezordonat. Însă dacă, dimpotrivă, găsești numaidecât ce îți trebuie este o adevărată plăcere, sau, mai degrabă, o serie de mici plăceri. Făcând ordine în viață și între lucruri câștigi timp.

Viața devine atunci un fel de … ritual. Și doar știm cât de mult ne ușurează viața ritualurile! În mod paradoxal, o fac mai ușoară. Mai detașată, mai liberă, alungând nesiguranța pe care o resimți atunci când întrebi mereu ce să faci, când, unde și cum.

De asemenea, ritualurile îți dau mai multă încredere în tine: când le pui în practică, simți că o faci pentru tine și asta îți dă o stare de bine. Parcă te-ai eliberat de tine însuți și de tot, fiindcă ritualurile hotărăsc în locul nostru ce este mai bun, indiferent dacă e voba de plăcere sau de datorie. Ele ne ajută, într-un fel, să trăim mai bine, cu demnitate și în acord cu personalitatea noastră.

Când în casă totul se află la locul lui, trupul nu se mai împiedecă în dezordine, fiecare obiect este folosit cu plăcere și mulțumire, atunci și mintea este senină. Aranjând lucrurile din viața ta și prioritizând activitățile te va ajuta să readuci pacea în viața ta și să te respecți pe tine însuți.

Spiritul are nevoie, la fel ca și trupul, de spațiu, liniște, ordine, … plăcere estetică și încântare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.