Categorii
Stil & Simplitate

Deliciile simplificării vieții și negocierea cu sine

Ziua de azi este bunul nostru cel mai de preț și totuși, ne plângem adesea că nu avem timp destul, sau că îl irosim, iar uneori ne plângem că ne plictisim și că nu știm cum să ne omorâm timpul… Suntem mereu fără timp, contra timp, revoltați împotriva timpului, resemnați sau în pas cu vremurile. Suntem în fond într-o continuă negociere cu timpul și cu noi înșine.

Dacă ți se întâmplă și ție să nu știi cum să-ți ocupi timpul, este esențial să-ți identifici propriile reacții interioare și să încerci să înțelegi ce se întâmplă cu exactitate. Fiecare zi e singura pe care o avem cu adevărat. Viața se întâmplă astăzi. Nu ieri, nu mâine. Timpul este un prezent sacru. Dacă nu putem profita de clipa prezentă, n-o vom face nici într-un viitor ipotetic.

Însă nu contează doar să ai timp; calitatea clipei este la fel de importantă. A cădea în capcana de a crede că dacă nu faci acum ceea ce ți-ar plăcea să faci, vei descoperi că mai târziu va fi prea tarziu. Oamenii sunt adesea triști sau deprimați pentru că nu au nimic de făcut. Petrec prea mult timp privind spre trecut, rămânând blocați în prezent sau îngrjorându-se în legătură cu viitorul.

Tot ceea ce faci acum te pregătește pentru ce vei face în viitor. Totul are un efect cumulativ. Una dintre modalitățile cele mai eficiente de a profita de fiecare clipă este responsabilizarea. Străduiește-te să faci cât mai multe lucruri cu putință prin forțe proprii. O persoană ar trebui să poată sta două sau trei ore stând singură, fără să facă nimic anume, nici măcar să citească și totuși să nu se plictisească. Viața devine mult mai plăcută odată ce am deprins obiceiul de a ne simți bine cu noi, în propria noastră prezență și cu gândurile noastre.

Nimeni nu poate face nimic împotriva efectelor timpului, însă ne stă în putință să renunțăm la activitățile care ne împovărează si ne uzează. Eliberați de nenumăratele activități inutile, putem descoperi o nouă energie, o nouă libertate și noi bucurii. „Să ne plimbăm prin viață” – să fim în contact cu natura pentru a ne păstra liniștea interioară, să evităm orice activitate care este în disonanță cu intuiția interioară, orice presupune intrigi, comploturi sau conflicte, pentru a nu ne lăsa pradă pasiunilor fără sens sau anxietăților.

Prin simplificarea vieții – putem avea mai multă energie și  putem face față mai ușor persoanelor și situațiilor care apar. Cu mai puține obligații, activități, alergătura, clipa prezentă este mult mai intensă, apreciem ceea ce ne înconjoară, avem mai puține de făcut, mai mult timp pentru reflecție și introspecție. Descoperă plăcerea de a petrece o zi întreagă acasă, cititind o carte preferată, gătind mâncarea sau prăjitura preferată, făcând ordine în colțuri pe care nu le-ai atins demult…

Simplificându-ți sarcinile zilnice, poți evita să îți irosești energia în gânduri și emoții, dezvoltăți creativitatea, întreține-ți corpul, sănătatea, meditează, cultivă-ți facultățile mentale și căută armonia și seninătatea în tot. Avem atâtea căi la îndemână pentru a redescoperi deliciile unei vieți simple … ce merită trăită din plin.

“O singură zi valoarează mai mult decât un munte de aur.

Dacă urâți moartea, terbuie să iubiți viața.” Anne Murray Lindenberg

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.