Categorii
Etica & Estetica

La început de an …

Întotdeauna, la fiecare început de an, luăm hotărâri bune: “Anul acesta voi slăbi, voi fi mai organizată, voi lua decizii mai bune …”. Vrem să o luăm de la capăt, bazându-ne pe noi principii. Hotărâm să eliminăm, să curățăm, să aranjăm. Simțim nevoia să ne purificăm, să prioritizăm, să ne organizăm viața pentru a o face mai bună și mai frumoasă. Așadar, fiecare dintre noi știe ce rol joacă ordinea în traiul cotidian, locul pe care aranjarea îl ocupă în viața noastră.

Generații întregi au spus, au auzit și au repetat această regulă la început de an. Însă rareori se întâlnește la un copil, ca manifestare spontană. Ordinea nu este înnăscută, nici pe departe! Deși pare o activitate banală și ușoară, este o activitate care ne influențează toată viața, e nevoie de multă disciplină personală, autocunoaștere, fermitate, învățare continuă și adaptare. Pe măsură ce apar tehnologii noi, iar cele vechi dispar, suntem nevoiți să găsim moduri noi de ne organiza, re-organiza, trebuie să creăm, să imaginăm, să gândim.

Să aranjezi și să ordonezi lucrurile în viață înseamnă să descoperi o nouă calitate a vieții și mai mult spațiu în toate domeniile existenței. Iată în continuare 6 dintre aceste domenii:

  1. Cunoaștere de sine: Când vrei să-ți aranjezi lucrurile, prima etapă este să te gândești cum le clasezi, cum le alegi și cum triezi. Asta îți limpezește mintea, te ajută să găsești idei noi și te obligă să-ți reevaluezi obiceiurile (atât pe cele bune, cât și pe cele neproductive) gesturile, nevoile, dorințele. Astfel, înveți să te accepți așa cum ești, să faci diferența între nevoi și dorințe, iar uneori, să devi conștient de pasiunile pe care încă le ascunzi în tine.Să faci ordine înseamnă să te îngrijești de ce te face să te simți bine, dar și să îți atingi obiectivele punând în practică propriile valori etice.

“Să te cunoști pe tine însuți înseamnă să-ți cunoști trupul, mintea și sufletul” – BSK IYENGAR, un maestru yoga

  1. Self-management: Ordinea te stimulează nu doar să aranjezi în jurul tău, ci mai ales, să îți definești unele obiceiuri sau să le conștientizezi mai bine. Să faci ordine nu înseamnă doar să-ți aduni lucrurile, ci și să-ți organizezi altfel viața cotidiană: să cântărești mai bine ce alegeri ai făcut până în momentul respective, să-ți revezi prioritățile, adică să stabilești din nou ce este esențial pentru tine, important, apoi ce este secundar și, în final, ce este de prisos. Fie că vorbim despre viața materială, de planul mental sau cel spiritual, trebuie să știm ce ne face fericiți și împliniți, ce ne ajută să progresăm, ce stă în puterea noastră de a schimba în bine.

“Nu-ți irosi energia! Pune-o în valoare!” – Wilhelm Oswald

  1. Time management: Ordinea îți simplifică viața zinică, să aranjezi înseamnă să căștigi timp pentru tine și ceilalți. La polul opus, să trăiești în dezordine, fiind nevoit să cauți mereu ceva, înseamnă să pierzi de fiecare dată câte puțin din energia personală, înseamnă să pierzi timp, câteodată bani și uneori chiar relații. Să găsești repede ce îți trebuie, fiecare lucru să aibă locul lui, te ajută cu siguranță să câștigi timp. Când în casă sau la birou totul este în ordine, trupul nu se mai împiedecă în dezordine, fiecare obiect este găsit cu ușurință, este folosit cu plăcere și mulțumire, iar mintea este senină și eviți astfel o mie de mici motive de stres… și asta toată viața.

“Fiecare lucru la locul lui … si un loc pentru fiecare lucru.” – proverb japonez

  1. Creșterea concentrării: Dezordinea așa cum știm, ne împiedecă să ne concentrăm. Iar rezultatul este că, proiectele nu înaintează fiindcă facem lucrurile pe jumătate și ne enervăm, iar în sinea noastră avem acea senzație neplăcută că stăm pe loc și chiar regresăm. În schimb un mediu ordonat, luminos impecabil, “nepoluat” din punct de vedere vizual (deci și psihic) de obiecte îngrămădite la întâmplare te ajută să te concentrezi, să ai idei clare și structurate. Cu cât mintea este mai calmă, cu atât ne este mai ușor să lucrăm, să ne organizăm. Neliniștea este doar un gând. Emoțiile, anxietățile, sunt toxice și ele se află mai degrabă în mintea noastră decât  în lumea de afară. Ne distrugem mental fizic cu teama, gelozia, nevoia de control, resentimentele pe care le nutrim… Gândurile negative obstrucționează gândirea, împiedecând dragostea și bucuria să se manifeste.

Cum am putea avea o viață senină și fericită dacă ne irosim energia mentală pe griji fără sfărșit? Cu griji sau fără griji viața are loc oricum.

  1. Relații: Dacă vrei să-ți îmbunătățești relația cu cei apropiați, trebuie să știi că, atunci când ești dezordonat și nu trăiești singur, dai dovadă de lipsă de respect față de ei. Aranjându-ți lucrurile te va ajuta nu doar să readuci pacea în căminul vostru, ci și să te respecți pe tine insuți. A face ordine este o formă de exprimare a propriei personalități, un mod de afirmare, un raport special pe care îl are fiecare cu obiectele lui și capacitatea de a se controla. Fiindcă dând dovadă de self-control arăți că ești capabil să-ți asumi fiecare acțiune și să o duci la capăt. De exemplu, să speli vasele după ce ai mâncat, în loc să le lași să se adune 2-3 zile, până ești nevoit să le speli. Deci, înainte de toate, să conștientizezi ce consecințe au acțiunile și gesturile tale. Deci, ordinea ține de cultura fiecăruia, este o chestiune de etică, de disciplină, de autocontrol atât mental cât și fizic, cât și o artă de a-ți pune în practică bunul-simț. Orice pas spre creștere și evoluție în relațiile interumane, înseamnă o renunțare. Dacă vă veți spune: “azi sunt alături de această persoană, totul e minunat, însă ea nu este proprietatea mea, eu nu sunt temnicerul ei, ea este liberă să rămână cu mine sau să plece”, nu numai că vă veți detașa în sensul că vă veți teme mai puțin de idea de pierdere, dar îi veți oferi celuilalt spațiul de care are nevoie – caz în care cu siguranță că vă va rămâne alături. Cu cât ne agățăm mai mult de lucruri sau oameni, cu atât mai puțin ele ne aparțin.

Ca să iubești, trebuie să te maturizezi, trebuie să dai și să primești în egală măsură, trebuie să-i faci loc celuilalt și să nu te lași absorbit de propria persoană, de nevoia de control, de experiențele din trecut sau de dorințele tale.

  1. Auto-terapie: să aranjezi este o metodă bună de a avea grijă de tine. Când ești împăcat cu tine, te simți bine în pielea ta și, prin urmare nu ai probleme psihice. Un apartament ordonat îți aduce liniște în suflet. Așadar, dacă în spațiul tău intim faci puțină ordine, creezi o oază de pace, stabilitate și stare de bine. Aranjarea lucrurilor, ca și curățenia, poate fi un motiv de împlinire și de meditație în timpul căreia te ocupi numai de tine. De altfel, sunt mulți cei care recunosc că aranjarea lucrurilor îi calmează și le diminuează stresul.

“Când privești, trebuie doar să privești; când auzi, doar să auzi; când simți, guști, atingi, nimic altceva decât să simți, să guști, să atingi.” – din învățăturile lui BUDDHA

Deci, ordinea te învață să te asculți, să te cunoști, să-ți percepi altfel simțurile, să înveți să fii atent la senzațiile tale, să duci o viață mai bună. Să ai, să aduni, să hotărăști ce păstrezi sau ce arunci sunt acțiuni care fac parte nu doar din marile teme de dezvoltare personală, ci si din neunumăratele decizii politice mărunte, fiindcă au legătură directă cu societatea de consum și ne îndeamnă să fim mai conștienți de capcanele consumului exagerat.

Ordinea te ajută să consumi mai puțin deoarece te obligă să revezi tot felul de lucruri din jurul tău “ Oare de ce am cumpărat această mirodenie pe care nu am folosit-o niciodată? Ce speram să obțin când am achiziționat în rate această geantă de firmă? Chiar mă simțeam bine în pielea mea când am cumpărat această bluză?” Însă “regretele” și sentimentele de vinovăție nu trebuie să fie negative, rolul lor este să ne transmită mesaje gen: “Ai evoluat; acum știi mai bine ce gusturi ai, crezi mai puțin în aparențe …”. Așadar, doar făcând ordine, pe toate nivelurile din viața ta, ajungi să conștientizezi cum trăiești în realitate. Astfel, înveți să faci diferența între a părea și a te simți bine.

Fie ca în 2017 să redescoperiți bucuriile și binefacerile unei vieți trăite într-o manieră cât mai ordonată, cu mai mult rafinament și libertate de mișcare!

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.