Categorii
Autocunoastere

Fiecare zi poate să valoreze cât o viață întreagă

Organizarea vieții este o artă: arta de a-ți administra timpul cu minim de energie. Timpul este principalul nostru capital; nu poate fi nici oprit nici în loc, nici economisit, nici cumpărat. Însă de multe ori îl irosim cu atâtea obiceiuri inutile sau cu o simplă ignoranță, când de fapt există atât de puține lucruri cu adevărat utile pe care să le facem.

În plus, chiar și ele ar putea fi simplificate cu ajutorul câtorva tehnici: organizarea activităților zilnice, respectarea propriilor principi, transformarea gândurilor în fapte, limitarea numărului de proiecte, definirea proiectelor cu claritate și eliminarea activităților plictisitoare sau consumatoare de timp.

De exemplu, filozofia zen ne amintește că, oricare ar fi anvergura proiectelor și a țintelor propuse, perseverența este mai importantă decât pasiunea: acțiunea cu pași mici, fără să-ți pierzi suflul cu o inteligentă economie de mijloace. În tăcere budiștii lucrează asupra propriului spirit: mici acte de disciplină interioară, executate zilnic – conferă mai multă energie și libertate. Totul se deprinde și se perfecționează până când fiecare gest capătă un sens clar.

Pentru că adevărata libertate constă în șansa de a-ți alege propriile constrângeri, iată șapte idei simple despre cum să faci din autoexigență un o sursă de satisfacție:

1. Despre refuz: “Timpul pierdut este acel timp în care te afli la mila altora.” – Boris Vian

Dacă tot mai multe angajamente și îndatoriri se acumulează în viața noastră, motivul este acela că le-am acceptat. Timpul este limitat și de asemenea, prețios. Să înveți să refuzi politicos invitațiile este o artă – care se deprinde cu multă autodisciplină, respect de sine și hotărâre.

2. Despre întâlniri: “Timpul este singura bogăție care poate fi acumulată cu lăcomie, fără nicio rușine” – Euripide

Consider esențial în primul rând  întâlnirile cu mine: fără apeluri telefonice între anumite ore, fără invitații de afaceri duminică … și așa mai departe. Consider esențial să precizez prietenilor nu doar ora înâlnirii, ci și pe cea a despărțirii de ei, cu delicatețe desigur. Acest lucru presupune respect pentru timpul meu și în egală măsură și al lor, în plus devine evident faptul că nu sunt mereu la dispoziția lor.

3. Despre acțiune imediată: “Orice confruntare e un consum de energie… Încercați să vă rezolvați problemele rând pe rând, și imediat ce apar.” – Jules Renard

Acordând atenție unui lucru în momentul în care apare și rezolvându-l înainte de a trece la altul evitați pendulările inutile și deopotrivă amestecarea trecutului cu viitorul. Pe lângă faptul că sunt stresante, amânările constituie un fel de fugă, de evitare, care duc la eșec.  Rezolvarea unei probleme imediat este cea mai bună modalitate de a o lăsa în urmă și a o uita.

4. Despre limitare: “Timpul poate fi economisit consumându-l inteligent.” – Francis Bacon

Dacă încercați să faceți mai multe lucruri în același timp scade eficiența și totul se soldează cu stres, greșeli și pierdere de vreme (pentru simplul motiv, că de fiecare dată când treceți de la un lucru la altul trebuie să schimbați ritmul și abordarea). Concetrarea asupra unei singure activități, lăsând totul la deoparte (inclusiv timpul) veți deveni mai eficienți și mai impliniți. Prin limitarea proiectelor la unul sau două și stabilirea unui interval de timp pentru ele,  evitați dispersarea energiei și a capacității de concentrare. Planuri puține , dar precise și realizabile!

5. Despre imaginație: “Timpul este cea mai mare avere pentru cine are gânduri înalte” – Plutarh

Încercați să vă imaginați, doar câteva minute pe zi, lucruri care ați dori să vi se întâmple, nu e deloc o pierdere de vreme. Se spune că persoanele care fac acest exercițiu reușesc mai ușor în viață. Încercați să vă imaginați cum ați arăta, spre exemplu cu 10 kg in minus. Conferiți personajului un aspect bine definit (imbracaminte, pantofi, pieptănătură) și apoi zilnic păstrați această imagine în minte, indiferent de câtă treabă ați avea. Prea multe ambiții și aspirații tulbură mintea, o derutează și o împiedică să se concentreze pe ceea ce o motivează cu adevărat.

6. Despre obicieuri: “Viața este metamorfoza timpului în experiență” – Confucius

Micile reușite duc la marile victorii. Timp de o lună concentrați-vă asupra unei singure obișnuințe pe care doriți s-o shimbați. Poate părea monoton, însă este cel mai sigur drum către reușită. De pildă, dacă vă propuneți să fumați mai puțin, hotărâți la câte țigări veți renunța și în ce moment al zilei. Cu fiecare țigară în minus va fi mai bine …

7. Și în final, preferata mea este despre bucle în timp: “Timpul are o singură realitate, aceea a clipei. Altfel spus, timpul este o realitate limitată la momentul actual și suspendată între două neanturi”. – Gaston Roupnel

Marcarea clară a unei pauze între două activități permite o mai bună concentrare asupra fiecăreia. La o scară mai mare, abordarea tuturor etapelor vieții în cicluri – bucle – distincte, fiecare cu un început și un sfârșit bine delimitate, asigură un nivel mai ridicat de detașare: trecutul, prezentul și viitorul se conturează mult mai limpede.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.