Categorii
Stil & Simplitate

Stilul personal – o operă de artă a sinelui către sine

Stilul personal este ceea ce suntem pe dinăuntru. Consider că putem să spunem că ducem o existență cu stil atunci când trăim original și autentic, când facem lucruri pentru că ele ne plac cu adevărat și nu pentru că am citit într-o revistă ca așa procedează o celebritate. Putem să spunem că ducem o viață cu stil atunci când lăsăm spiritul să-și inventeze propriul fel de a gândi, de a simți și de a face ceea ce ne face plăcere, și nu unui department de marketing sau bazat pe reclamele din revistele de consum. Ducem o viață cu stil atunci atunci când ne bazăm pe propria judecată, nu pe afirmațiile celorlalți.

Deseori în sesiunile de coaching când pun întrebarea “care ar fi cadrul ei de viață ideal?”, aproape întotdeauna îmi descrie un mod de viață perfect realizabil, însă pe care nu îl aplică. Iar motivația: “ei, asta-e, nu pot să schimb lucrurile, ce ar zice ceilalți?”, “dar nu locuiesc singură”… ș.a.m.d.

Stilul este o chestiune de autenticitate și curaj, independență, asumare și poate puțină rebeliune.

Desigur, să ajungi la propria esență, la autenticitatea proprilor dorințe, este un proces de durată care nu poate fi realizat de pe o zi pe alta, de la o sesiune de coaching la alta. Trebuie parcurse etape succesive de simplificare, de dărâmare a concepțiilor și tiparelor de gândire, până în clipa în care ceea ce rămâne este totalul lucrurilor imposibl de evitat.

Abia atunci începe adevărata creștere, adevărata triere a propriilor necesități, dorințe, idealuri. Abia atunci putem să alegem, progresiv, ce ne seamănă cel mai mult. Paradoxal, numai prin autocunoaștere, numai știind exact cine suntem și trăind în acord cu propriile necesități putem să dobândim un stil și un mod de viață personal, original, autentic. Când te cunoști cu adevărat, radiezi în jurul tău ceea ce cunoști despre tine și devine propriul tău stil.

Oamenii “stilați” au un sistem precis și știu ce li se potrivește. Ei nu cumpără decât haine care corespund exact personalității și sliluetei lor, achiziționează mobilierul și obiectele care îi înconjoară în acord cu propriul confort, trăiesc în funcție de mjloacele pe care le au la dispoziție și sunt în armonie cu ei înșiși, nu cu ceea ce ar dori să fie sau ceea ce doresc alții de la ei.

Reanalizarea alegerilor, gândurilor, comportamentelor, realțiilor, trierea posesiunilor pentru a nu păstra decât lucrurile care ni se potrivesc perfect (și nimic în plus) – tot acest proces face trimitere la un triaj identitar. Și nu este o sarcină ușoară. Ea trebuie abordată prin tatonări, prin greșeli acceptate și apoi corectate. Procesul seamănă cu un pelerinaj către propriul sine, iar ascensiunea interioară este o dezintegrare exterioară care se realizează în etape. Trebuie să reflectăm într-o manieră clară și precisă, trebuie să avem idei sănătoase și rezonabile despre ceea ce alegem să fim și despre viața pe care dorim să o ducem.

Să duci o existență cu stil înseamnă:

  • în primul rând, să fii stăpân pe propria persoană, să știi cine ești, să fii împăcat cu tine însuți,
  • să îți dezvolți mai curând propriile gusturi, decât să te lași ghidat de ale altora,
  • să stai departe de artificial și de a pune în valoare nu ceea ce deții, ci ceea ce ești,
  • să respingi minciuna și să ai încredere în tine și în propria judecată,
  • să fii o persoană autentică și să nu pretinzi că ești altceva decât ceea ce ești
  • să vezi lucrurile din perspectiva personală, iar ca să ajungem aici, avem nevoie de o extraordinară formă de cunoaștere: cunoașterea de sine. Nu este suficient să știm “aproximativ” ce dorim. Trebuie sa definim acest lucru până în cele mai mici detalii – iar detaliile sunt importante.

Stilul se reflectă prin felul în care stăpânești arta de a face din tine o operă cât mai perfectă – o educație aleasă în diverse discipline, perspicacitate, rafinament, discreție si frumusețea gesturilor.

În viață frumusețea și poezia rezidă în modul în care le înțelegem. Casa, mobila, ținutele pe care le purtăm, ar trebui să fie oglinda intențiilor noastre, iar datoria noastră este să le punem în lumină prin mijloace simple. Nu trebuie să fim bogați pentru a da o notă de eleganță și șarm garderobei noastre sau spațiului în care trăim. Este suficient să avem bun gust și dorința de a face bine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.