Categorii
Retete

Unt clarificat (Ghee)

Ingrediente

1 kg de unt nesărat (unt curat preparat la țară)

Mod de preparare

  1. Se pune untul într-un vas la foc mediu până se topește. Când începe să fiarbă se reduce focul și se păstrează așa până la final. Untul trebuie supravegheat în permanență pentru că se poate arde ușor. Foarte important: Nu se amestecă!
  2. În timp ce untul fierbe deasupra se formeză o spumă care trebuie îndepărtată ușor cu o paletă, iar pe fundul vasului se vor forma mici reziduuri roșietice sau albicioase. După un timp untul va miroase a pop-corn sau nucă și va căpăta o culoare frumoasă aurie (ca uleiul).
  3. Se fierbe la foc mic cca. 30 – 45 minute până când nu se mai formează spumă deasupra și compoziția capătă o consisteță moale, uleioasă sau ca mierea proaspătă.
  4. Când s-a limpezit de tot, și nu mai face spumă, iar sunetul de fierbere încetează, se strecoară printr-o sită fină în care s-a pus o pânza curată de bumbac șise lasă la răcit.
  5. Se păstrează în borcane de sticlă cu capac care se închid etanș.

Notă: timpul de fierbere este estimativ pentru cantitatea propusă.

De ce iubesc untul clarificat?

Untul clarificat sau “Ghee” este grăsimea pură a untului iar preparat în casă se poate utiliza în viața de zi ca aliment și medicament, atât pe cale internă cât și pe cale externă.  Poate fi întrebuințat pentru gătit în abur, la prăjit, fiert, copt sau fript.

Este o alternativă ușor digerabilă în comparație cu alte grăsimi, având proprietăți nutritive deosebite, un remediu de sănătate, descris în textele Ayurvedice din vremuri străvechi. În religia hindusă “Ghee” este considerat un aliment sacru numit și ‘hrana zeilor’.

Untul clarificat nu rânezește, nu necesită să fie ținut la frigider, nu are nevoie de condiții deosebite de păstrare. Poate fi păstrat la temepartura camerei timp îndelungat (ani de zile) și își păstrează toate proprietățile.

Are o un miros plăcut, un gust dulceag și o aromă deosebită cu o ușoară nuanță de nucă/arahide.

El se poate folosi ca aliment, în locul untului obișnuit, având calități net superioare acestuia. Poate fi consumat simplu, întins pe pâine, lucru ce se face cu multă ușurință, chiar dacă a fost ținut în frigider, păstrându-și moliciunea, spre deosebire de untul comun.

La ce se mai poate folosi?

Puteți să încercați cu: friptura la grătar, paste, supe cremoase, sote de spanac, la pește (în special somon și ton), bagheta franțuzească etc.
Untul sau margarina pot fi înlocuite cu mare succes de untul clarificat la prepararea prăjiturilor, checurilor, cozonacilor etc, conferindu-le acestora mai multa frăgezime.

Proprități terapeutice: antoxidant, detoxifiant, oprește îmbătrânirea, ușor digerabil, conține vitaminele A și D, nu produce colesterol, în cazul afecțiunilor pulmonare, gastrite,  afecțiuni psihice și probleme de memorie, este în general un bun purificator și vindecător.  Untul clarificat este bun pentu masaj, pentru piele, (mai ales pentru pielea uscată) curață rănile și grăbește vindecarea. Si multe altele…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.