Categorii
Autocunoastere

Mai mult timp, mai mult rafinament, mai multă lejeritate în viață

Ce este viața dacă nu orele, zilele și anii pe care îi avem la dispoziție? Într-o dimineață ne trezim și ne dăm seama că avem prea multe lucruri pe cap: obiecte în dezordine prin casă, de făcut menajul, email-uri de trimis, cărți pe care vrem să le terminăm de citit, cursuri la care vrem să participăm, vizite la părinți, cumpărături, angajamente exterioare, stres, oboseală… Încercăm mii de remedii (lecturi și workshop-uri pe tema stresului sau a stării de bine, vacanțe la mare și la soare, diferite terapii de relaxare, uleiuri de baie, plimbări) – însă de prea puține ori funcționează.

Suntem obosiți! Stresați! Lipsiți de energie! Iar sfatul pe care îl primim este întotdeauna același: “încercați, cumpărați, adăgați, folosiți…”

Însă nimeni nu ne spune, pur și simplu “Simplifică-ți viața, lasă totul baltă, abandonează lucrurile inutile, oprește din goana vieții, refuză, elimină, reunță la dorința de a avea, lasă un gol în jurul tău….!” Privește, fii conștient de tot ce este inutil în viața ta!

Cauza oboselii noastre, a nemulțumirii de sine, a apatiei, a lipsei de entuziasm este deseori preaplinul de lucruri și activități care ne golește, ne secătuiește, ne uzează, ne aruncă în vârtejul nesfârșit al încercărilor din ce în ce mai istovitoare de a ne regăsi energia.

Toate aceste “remedii” nu fac decât să ne învețe cum să gestionăm prea multul în loc să eliminăm, să simplificam inutilul … pur și simplu!

Nemulțumirea interioară vine din supraîncărcare, dintr-un exces de activități de gestionat care, lăsat așa cum e, în acest ritm istovitor, va acționa asupra noastră încet, dar sigur, concret și deplin.

Așadar, ceea ce trebuie să facem este atacăm direct miezul problemei. Să renunțăm la tot ce nu este esențial, prioritar, la tot ce nu are utilitate și nici sens. Fără acest “prea mult din toate”, vom putea fi cu adevărat noi înșine.

La prima vedere, să renunți, să arunci un lucru pare ceva ușor, dar puține persoane sunt capabile să o facă. Și asta deoarece pentru a-ți face curățenie în viață trebuie să te cunoști foarte bine pe tine însuți. Trebuie să știi cine ești, ce-ți place cu adevărat, de ce ai nevoie și de ce te poți lipsi. Fie că vorbim de viața materială, de planul mental sau de cel spiritual, trebuie să știm ce ne face cu adevărat fericiți, mulțumiți și împliniți, ce ne ajută să progresăm, ce stă în puterea noastră pentru a ne apăra mediul în care acționăm și pentru a ne proteja pe noi înșine de tot ceea ce este artificial.

Iar când ai mai mult timp, ritmul vieții se poate domoli, poți să trăiești liniștit, poți să-ți păstrezi concentrarea, nu mai ești în mod constant presat și surmenat, nu trebuie să duci o viață care se rezumă la o succesiune de activități notate într-o agendă.

Gestul de simplifica lucrurile inutile din viață nu funcționează doar ca o adevărată terapie (și încă una foarte eficientă) dar totodată este și o filozofie de viață și o artă. După ce veti fi făcut asta veți descoperi o nouă formă de lejeritate, o nouă calitate a vieții și mai mult spațiu în toate domeniile existenței.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.